Domácí šunka recept pro přípravu v šunkovaru

Domácí šunka recept pro přípravu v šunkovaru
Výroba domácí šunky je díky šunkovaru hračka! Dnes pro vás máme recept na kvalitní vepřovou šunku. Neobsahuje žádné barviva, mouku ani konzervační látky, pouze kvalitní suroviny a je ideální i pro děti. Budete potřebovat 1-1,2 kg vepřového masa (ideálně plec), 25 g soli, kávovou lžičku cukru moučka, 100 ml vody a šunkovar (nerezový nebo hliníkový z naší nabídky).
Maso nakrájejte na větší kousky, zalijte připraveným roztokem z vody, cukru a soli a pečlivě delší dobu promíchejte. Doporučujeme promíchávat ručně a maso lehce mačkat, aby se spustil proces uvolnění bílkovin. Šunkovar vyložte sáčkem a po vrstvách naplňte připravenou směsí. Je velmi důležité směs vždy ve vrstvách stlačovat, abyste předešli tvorbě vzduchových bublin. Čím méně vzduchu v šunce bude, tím lépe bude držet pohromadě. Nakonec náplň stlačíte přítlačným talířem s pružinou a uzavřete. Takto připravenou směs necháte v lednici (ideálně při 4 °C) uležet 2 dny.

Po dvou dnech dejte šunkovar vařit do hrnce s vodou na cca 2 hodiny. Voda v hrnci by měla sahat zhruba 2 cm pod okraj šunkovaru tak, aby nenatekla dovnitř. Teplota by neměla přesáhnout 80 °C. Součástí nerezového šunkovaru je i praktický teploměr, který vám pomůže vhodnou teplotu sledovat. Po skončení varu nechejte šunkovar vychladnout a po cca 1,5 hodině vyklopte šunku v sáčku.

U takto připravené šunky máte jistotu, že obsahuje pouze kvalitní domácí suroviny, a vy vždy víte, co jíte. Pokud nedbáte na štíhlou linii, doporučujeme sáček vyskládat slaninou, a teprve potom plnit masem. Vznikne vám tak domácí šunka ve slaninovém kabátku, která je ideální na posezení s přáteli a na rodinné oslavy.


    
Odeslat článek známému   Vytisknout