Jak na domácí chléb pečený v troubě

Jak na domácí chléb pečený v troubě
Není nad poctivý domácí chléb, který vám krásně provoní kuchyň. K jeho přípravě nepotřebujete nutně domácí pekárnu, váš originální domácí chléb můžete upéct i v troubě. Skvěle se k tomuto účelu hodí skleněná forma na chleba od firmy Simax. Je vyrobená v České republice a můžete ji využít i k pečení biskupského chlebíčku nebo k přípravě domácí paštiky. Sklo je dokonale hygienický materiál a jeho velkou předností je pozvolné uvolňování tepla – chleba tak bude ideálně propečený.
Receptů na domácí chléb můžete najít mnoho. My si dnes představíme velmi jednoduchý, rychlý a chutný chléb s vůní Itálie. Budete na něj potřebovat:
  • 2 kostky droždí
  • 250 g mouky
  • 100 ml bílého vína
  • Originální Stupkovu Bylinkovou sůl – najdete zde
  • 1 lžička českého drceného kmínu – najdete zde
  • 150 ml olivového oleje
  • dvě vejce
  • 100 g strouhaného sýra
  • 50 g vypeckova­ných, hrubě nasekaných zelených nebo černých oliv
  • 50 g najemno nakrájených sušených rajčat
  • Na posypání semínka (dýňová, slunečnicová, sezamová) nebo Originální Kouřovou sůl od Kulináře – najdete zde
 
Postup je více než jednoduchý. Ve dvou lžících vlažné vody rozpustíte droždí a poté spojíte s prosetou moukou. Postupně přilijete víno a olej, vše promícháte, přikryjete a necháte na teplém místě kynout 30 minut.

Poté do těsta přidáte větší špetku bylinkové soli, drcený kmín od Kulináře, vejce, strouhaný sýr, pokrájená sušená rajčata a olivy. Z těsta vytvarujete bochník a vložíte do vymazané skleněné formy Simax. Opět přikryjete a necháte kynout ještě dalších 30 minut. Troubu si předehřejte na 200 °C.

Před pečením můžete chléb posypat semínky nebo Originální hrubozrnnou kouřovou solí od Kulináře, která dodá chlebu nezaměnitelnou chuť. Chléb pečte na střední mřížce asi hodinu, poté troubu vypněte a nechejte ještě chvíli odpočívat. Po vytažení z trouby chléb vyklopte na kuchyňskou mřížku a nechejte vychladnout.

Příprava je velmi snadná a výslednou chuť můžete doladit podle vašich představ. Místo bylinkové soli můžete například přidat Stupkovu Italskou směs koření a chléb můžete ozvláštnit také přidáním posekaných ořechů přímo do těsta. Skvěle se hodí k pohoštění vaší návštěvy, ke grilovaným specialitám nebo k zeleninovému salátu či polévce. Dobrou chuť!



         
Odeslat článek známému   Vytisknout