Příprava kávy v džezvě

Příprava kávy v džezvě
V nabídce od Kulináře najdete nerezové džezvy, které jsou vhodné k ohřívání mléka a k přípravě turecké a arabské kávy. Jestli patříte mezi milovníky kávy, určitě doporučujeme tento způsob vyzkoušet. A jak vlastně tureckou kávu v džezvě připravit?
Budete potřebovat džezvu, vodu, cukr a velmi jemně namletou kávu. Do džezvy nalijte vodu, na 2 dcl vody pak dejte 2 lžičky kávy a jednu (až dvě) lžičky cukru. Tuto směs promíchejte a dejte na sporák. Jakmile káva vypění, odstavte ze sporáku a pěnu přemístěte do připraveného hrníčku. Džezvu pak opět dejte na sporák a nechejte ještě dvakrát zapěnit. Poté kávu pomalu přelijte do hrníčku.

Pokud byste chtěli vyzkoušet novou netradiční chuť, můžete do vody spolu s kávou a cukrem přidat také kardamom. Káva s příchutí kardamomu je typická pro arabské země a nese označení jako arabská.

Jestli se nebojíte experimentů, vyzkoušejte také kávu v džezvě s karamelizovaným cukrem. Do džezvy nasypte dvě lžičky cukru a nechejte na sporáku zkaramelizovat. Poté zalijte 2 dcl teplé vody, přidejte 2 lžičky kávy, promíchejte a před podáváním nechejte na sporáku třikrát zapěnit.

Káva připravená v džezvě je často podávána také s mlékem. Teplé mléko se vlévá do již naservírované kávy a také se ohřívá v džezvě. Příprava turecké a arabské kávy je malým rituálem, který bude pro vaše chuťové buňky opravdovým zážitkem.


  
Odeslat článek známému   Vytisknout