Silikonový vál na těsto nebo dřevěný vál? Poradíme, který je pro vás nejlepší!

Silikonový vál na těsto nebo dřevěný vál? Poradíme, který je pro vás nejlepší!
Podzimní období nás svádí k pečení nejrůznějších koláčů, sušenek a perníčků. Při práci s těstem se určitě neobejdete bez válu. V nabídce od Kulináře najdete tradiční dřevěné vály, nebo vály silikonové. Jaký je mezi nimi rozdíl a který vál pro vás bude vhodnější?
Předností silikonových válů je jejich dokonalá skladnost a snadná údržba. Silikon dobře přilne k pracovní desce, těsto se na něj nelepí, a nemusíte jej tolik podsypávat moukou. Po použití vál omyjete a osušíte. Můžete jej srolovat, uschovat do šuplíku, a šetříte tak místo v kuchyni. Silikon je velmi pružný a odolný. Musíte však dávat pozor, abyste jej při krájení a vykrajování těsta neprořezali. Doporučujeme používat plastová vykrajovátka a plastové nožíky. Běžně používaná rádýlka silikonovému válu nevadí.

Dřevěný vál je v českých kuchyních klasika, kterou používaly už naše babičky. Své místo si určitě zaslouží i nyní. Poskytuje dostatečný prostor k vyvalování i velkých plátů těsta.  Je opatřený zarážkou ze spodní strany, kterou se opře o pracovní desku. Na horní straně má pak drážku, díky které si pohodlně opřete váleček a mouka vám navíc nebude utíkat mimo vál. Na dřevěném válu můžete krájet i nožem. Dřevo je náchylné k vlhkosti a proto nedoporučujeme tyto vály namáčet. Po použití vál oškrábejte a v případě potřeby otřete vlhkým hadříkem a osušte. Dřevěné vály v naší nabídce jsou vyrobené z kvalitního dřeva v České republice.

Rozměr válu se vždy odvíjí od volného prostoru, který vaše kuchyň nabízí. Pokud jste prostorem limitovaní, bude pro vás silikonový vál vhodnější variantou. Jestli však máte v kuchyni místa dostatek, dejte přednost klasice v podobě přírodního dřevěného materiálu.


  
 
Odeslat článek známému   Vytisknout